Διάφορα

Επαγγελματικός Εξοπλισμός: Καινούριος ή μεταχειρισμένος;

Η στιγμή της επιλογής επαγγελματικού εξοπλισμού για μία επιχείρηση εστίασης, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί, είναι αυτός που θα καθορίσει την ποιότητα ενός εστιατορίου και θα τον οδηγήσει στην επιτυχία ή αντίστοιχα στην αποτυχία του. Γι αυτό το λόγο, οι ιδιοκτήτες νέων εστιατορίων, προβληματίζονται ιδιαίτερα για την αγορά του. Πολλές φορές, δεν γνωρίζουν εάν είναι καλύτερο να αγοράσουν καινούριες ή μεταχειρισμένες επαγγελματικές συσκευές. Στο κείμενο που ακολουθεί, συλλέξαμε όλες τις διαφορές ανάμεσα στο καινούριο και στο μεταχειρισμένο εξοπλισμό, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο καινούριο και στο μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό, βρίσκεται στο κόστος. Ένας νέος εξοπλισμός είναι πάντα πολύ ακριβός. Για πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις εστίασης, είναι δυσβάστακτη η αγορά νέων συσκευών. Αντίθετα, με την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών, οι ιδιοκτήτες εξοικονομούν περισσότερα χρήματα.

Όμως, οι μεταχειρισμένες συσκευές έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν έχουν εγγύηση, σε αντίθεση με τον καινούριο εξοπλισμό που θα αποφασίσει κάποιος να αγοράσει. Χωρίς εγγύηση, ο κάτοχος των συσκευών, είναι υποχρεωμένος να επισκευάσει οποιαδήποτε βλάβη προκύψει στο μέλλον. Έτσι, μπορεί οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης να γλιτώσουν χρήματα για την αγορά των μεταχειρισμένων, αλλά να ξοδέψουν περισσότερα στην επισκευή των βλαβών. Με την αγορά ενός καινούριου εξοπλισμού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν βλάβες. Αυτές καλύπτονται από την εγγύηση.

Οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να αγοράσουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό, δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο προηγούμενος κάτοχος τους. Επίσης, δεν δύναται να ξέρουν πόσες βλάβες είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Δεν ισχύει το ίδιο με το νέο εξοπλισμό. Οι νέες συσκευές, πριν δοθούν για πώληση, επιθεωρούνται από τους ειδικούς και υπάρχουν πάντα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας. Ακόμα, είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές, σε σχέση με τις μεταχειρισμένες. Η διάρκεια ζωής των μεταχειρισμένων συσκευών είναι μικρότερη από αυτή των καινούριων. Έτσι, ακόμα και όταν λήξει η εγγύηση τους, δεν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε πολύ δαπανηρές επισκευές.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κάποιος που επιθυμεί να αγοράσει μεταχειρισμένο προϊόν, θα δυσκολευτεί πολύ στην επιλογή του. Δυστυχώς, ενώ για την αγορά νέων συσκευών υπάρχει μεγάλη ποικιλία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μεταχειρισμένα. Γι αυτό το λόγο, εάν αποφασίσετε την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, είναι πολύ πιθανόν να μη βρείτε την μάρκα που είχατε σκεφτεί από την αρχή. Ή να πρέπει να χάσετε μια μικρή λειτουργικότητα του εξοπλισμού, για χάρη της μάρκας που επιθυμείτε.

Ο καινούριος επαγγελματικός εξοπλισμός σε ένα εστιατόριο, προσφέρει μεγαλύτερο επαγγελματισμό. Επίσης, δημιουργείται καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πελάτες. Έχοντας νέες συσκευές, το προσωπικό του εστιατορίου και ο ιδιοκτήτης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ποιότητα του φαγητού, μα ούτε και για την ταχύτητα του. Πολλές φορές, οι μεταχειρισμένες συσκευές είναι περισσότερο αργές. Έτσι, δεν λείπουν τα παράπονα των πελατών για την καθυστέρηση των παραγγελιών τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να αγοράζετε μεταχειρισμένα ψυγεία, καταψύκτες και οποιαδήποτε άλλη μηχανή πάγου. Γιατί τα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε μεταχειρισμένο εξοπλισμό πάγου, δύναται να χαλάσουν ή να επιμολυνθούν πιο εύκολα. Η κακή ποιότητα του κρέατος ή άλλων υλικών θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην φήμη του εστιατορίου σας.

Με την αγορά ενός μεταχειρισμένου επαγγελματικού εξοπλισμού, προστατεύετε περισσότερο το περιβάλλον. Ίσως, δεν είναι από τις πρώτες σκέψεις που κάνει ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης εστίασης. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Σκεφτείτε πως πολλά μέρη από τις συσκευές δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Έτσι, μοιραία οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επίσης, αναλογιστείτε τις πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που συμβαίνουν, κατά την διαδικασία παραγωγής νέων συσκευών.

Πολύ συχνά οι τιμές για την αγορά μίας μεταχειρισμένης συσκευής δεν είναι καθορισμένες. Έτσι, μπορείτε να ζητήσετε μια διαφορετική τιμή από τους εμπόρους, για να αγοράσετε αυτό που θέλετε. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο καινούριο προϊόν. Οι τιμές τους είναι προκαθορισμένες. Μα αγοράζοντας νέα συσκευή, δεν θα προβληματιστείτε στο μέλλον, εάν χρειαστείτε κάποιο ανταλλακτικό. Είναι πολύ εύκολο να βρεθούν. Κανένας όμως δεν σας εγγυάται πως θα βρεθούν εύκολα ανταλλακτικά και στον μεταχειρισμένο εξοπλισμό. Πολλές φορές είναι δυσεύρετα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αποφασίσετε να αγοράσετε μεταχειρισμένα προϊόντα. Είναι χρήσιμο να ελέγξετε την εταιρεία από την οποία θα προμηθευτείτε τον εξοπλισμό σας. Βεβαιωθείτε πως είναι αξιόπιστη. Καλύτερα να μη αγοράσετε μεταχειρισμένα από ιδιώτες πωλητές γιατί υπάρχουν πιθανότητες απάτης. Προτιμήστε μια μεγάλη εταιρεία πώλησης.

 Μα προσεκτικοί πρέπει να είστε και κατά την διάρκεια αγοράς καινούριου εξοπλισμού. Ελέγξτε την πιθανότητα ο πωλητής να μη είναι πλήρως ενημερωμένος για το προϊόν. Επίσης είτε αγοράσετε καινούριο, είτε μεταχειρισμένο εξοπλισμό, κάντε εξονυχιστικό έλεγχο, τόσο στο κατάστημα όσο και στο εστιατόριο, μόλις φτάσει. Σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κανένα ελάττωμα.

ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μη ξεχνάτε πως υπάρχει και ο ελαφρώς μεταχειρισμένος επαγγελματικός εξοπλισμός. Πολλές μικρές επιχειρήσεις εστίασης, σταματούν την λειτουργία τους μετά από τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε ελαφρώς μεταχειρισμένες συσκευές. Και αυτό γιατί σε αυτές τις συσκευές, παρέχονται πιστοποιήσεις καλής χρηστικότητας και ασφάλειας. Επιπλέον, είναι πιθανόν να έχουν ακόμα εγγύηση.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά τόσο στον μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό, όσο και στον καινούριο. Η τελική επιλογή είναι δική σας. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι θα χρησιμοποιήσετε στο εστιατόριο.